Vyörytykset: Dynaaminen vyörytys ja vyörytystaulukot

Vyörytysmäärittelyt

Siirry vyörytysten määrittelyyn valitsemalla “Tilikartta” | Tilikartan ja rivimallien ylläpito | Vyörytykset -välilehti.

Jos Vyörytykset välilehteä ei ole, ota se käyttöön. Poistu tilikartasta ja siirry tilikarttaluettelon ylläpitoon ja klikkaa merkintä kohtaan Vyörytykset käytössä. Vyörytykset välilehti avataan tilikartan ylläpitoon.

Vyörytys:

  • eri organisaatiosta toiseen tai eri organisaatiotasolta toiselle.

  • tililtä tilille

  • kustannuksia / tuottoja / muita eriä. Esimerkiksi vuokrien vyörytys tuotetuille tuotteille osaston neliömetrien suhteessa

  • Tabella tekee vyörytykset automaattisesti kaikille erittelyille. Eli erittelyt, joita vyörytettävältä tilisummalta löytyvät siirtyvät mukana vyörytyksen kohteille

Vyörytys-välilehdellä, lisää uusi rivi (= vyörytys), painamalla rivitekstiä oikealla hiirellä. Valitse Lisää uusi rivi tämän alapuolelle.

Anna vyörytykselle lyhyt koodi ja selittävä teksti. Paina OK.

Note

  • Koodissa ei saa käyttää erikoismerkkejä, esimerkiksi: ? / & % ¤ # “, välilyönti

Kommentti

Kirjoita vyöyrytykseen lyhyt kommentti (max. 48 merkkiä).

Vyörytyksen sarakemääritykset tehdään oikean hiiren valikosta.

LÄHDE

Lähdeyritys -yrityksen koodi, jonka dataa vyörytetään

Yksikkö -lähtötaso, joka voi olla yksi kustannuspaikka tai kustannuspaikkojen summa organisaatiosta, joka on määritelty kohdassa Lähdeyritys

Koodi -lähteenä oleva tilikoodi. Koodi voi olla joko yksittäinen tili tai tilisumma. Valintatapoja:

../_images/allocationdynamic2.png

Dimension nimi -mahdollista lisärajaukseen asiakaskohtaisten dimensioiden mukaan, esimerkiksi markkina-alue.

Dimension arvo -jos dimensio on valittu, määritellään sen arvo. Tyhjä = kaikki otetaan mukaan, 0 = ei eritelty (esim.)

VASTAKIRJAUS

Vastakirjaus yksikkö -tarvittaessa yksikkö johon vastakirjaus kirjataan.

Vastakirjauskoodi -vastatili, johon vyörytys koneellisesti kirjataan.

Tilikarttaan on perustettava oma vastatili (Counter Code), johon vyörytys kirjataan. Vastatili ohjataan valittuun rivimalliin kuten ”normaalit” tilit ja niiden ohjaukset.

Tiliä nimetessä kannattaa käyttää selvästi erottuvaa koodia (esim. V999).

Note

  • Jos yritysten välisessä vyörytyksessä käytetään vastakirjausta, on raporttien ajossa otettava mukaan sekä lähettävä yritys, että vastaanottava yritys.

  • Kustannuspaikkojen summautuessa luku näkyy vain kerran.

  • Jos Vastakirjauskoodia ei määritellä –tämä kohta jätetään tyhjäksi – silloin ei vastakirjausta tehdä lainkaan.

  • Vastakirjauksen voi tehdä myös käsinsyötössä, perustamalla tili ja vastakirjaamalla vyörytetyt luvut. Myös tässä tapauksessa jätetään tämä kohta tyhjäksi.

KOHDE

Kohdeyritys -organisaatio johon data vyörytetään. Käytettäessä vyörytystaulukkoa, vyörytystaulukko määräytyy tähän merkityn yrityksen mukaan.

Note

  • Vyörytykset yritykseltä toiselle tehdään aina vastaanottavan eli kohdeyrityksen tilikarttaan jos tilikartta on eri. Eli kohdeyritys päättää mitä vyörytyksiä vastaanottaa toisilta yrityksiltä.

Yksikkö -kohdetaso, joka voi olla joko yksittäinen kustannuspaikka tai kustannuspaikkasummataso.

-summatasoa käytettäessä määritellään Kohteen yksiköksi se summataso, josta alaspäin vyörytys tehdään. Jakoperusteena voi käyttää joko ”Jakaja -Driver” tai %-taulu (vyörytystaulukko).

Huomio, jos käytetään vyörytystaulukkoa, pitää Kohde yksikkö kohta jättää tyhjäksi.

Tilikoodi -vastaanottavan tilin tilikoodi.

-kohdetili nollataan vyörytyksen alkaessa kohdeyrityksen kaikilta kustannuspaikoilta, joten tilillä ei saa olla kirjanpidosta tulleita tai käsinsyötettyjä saldoja.

-tilikarttaan on perustettava oma kohdetili, johon data vyörytetään. Kohdetili perustetaan tilikarttaan ja ohjataan valittuun rivimalliin kuten ”normaalit” tilit ja niiden ohjaukset. Tiliä nimetessä kannattaa käyttää selvästi erottuvaa koodia (esim. V100)

Note

  • Vyörytysten kohteena tulee aina olla tili ei tilien summa.

  • Tämä kohdetili nollataan vyörytyksen alkaessa kohdeyrityksen kaikilta kustannuspaikoilta, joten tilillä ei saa olla kirjanpidosta tulleita, tai käsinsyötettyjä saldoja.

Dimension nimi -mahdollista lisärajaukseen asiakaskohtaisten dimensioiden mukaan, esimerkiksi markkina-alueen.

Dimension arvo -jos dimensio on valittu, valitaan sen arvo. Tyhjä = kaikki otetaan mukaan / valittu dimensio, esim., 0 = ei eritelty.

JAKAJA

Dynaaminen vyörytys

Driver tilikoodi -dynaamisessa vyörytyksessä käytettävä jakaja. Valitaan sen tilin/tilisumman koodi, jonka mukaan vyörytys jaetaan. Käytetään jakoperusteena silloin kun Kohteen yksikköön on valittu summataso. Driver määrittelee ns. dynaamisen suhteen jota käytetään jakoperusteena dynaamisessa vyörytyksessä.

Dynaamisessa vyörytyksessä voi hyödyntää tilikarttaan tai rivimalliin jo mahdollisesti määriteltyjä koodeja. Esimerkiksi laskentapaikoilta valmiina löytyviä lukuja; esim. kappaleita, euroja, neliöitä jne. Jos tällainen koodi tilikartasta / rivimallista jo löytyy, merkitään se tähän.

Dynaamisessa vyörytyksessä jakoperuste vaihtuu sisäänluetun /syötetyn datan mukaan, toisin kuin käytettäessä vyörytystaulukkoa, jolloin jakoperusteena oleva prosentti on määrätty.

Esimerkiksi, jos jakoperusteena käytetään kustannuksia yhteensä, muodostetaan dynaamiset prosenttisuhteet seuraavasti; vastaanottavan kustannuspaikkaryhmän kustannuspaikat, joilla kustannuksia on, suhteutetaan ryhmän kustannuksiin yhteensä.

Toisin sanoen, jos kustannuspaikan kustannukset ovat 100e ja ryhmän kokonaiskustannukset 1000e, niin tämän kustannuspaikan jakoperusteeksi muodostuu 10%. Tämä luku muuttuu, kun / jos suhde muuttuu. Myös kustannuspaikkalaajuus, kustannuspaikat joihin vyörytys kohdistuu, voivat muuttua.

Jos halutaan luoda uusi jakoperusteena käytettävä Driver, lisätään tilikarttaan uusi tili, esimerkiksi henkilömäärä, ja se ohjataan rivimalliin. Luvut syötetään käsinsyötössä Tabellaan.

Tili valitaan Driver tilikoodin arvoksi.

Rajaus + / - -määritetään käytetäänkö driverina positiviisia vai negatiivisia lukuja, jos driverin etumerkki vaihtelee. Tyhjä valinta oletuksena, driver on vakiomerkkinen. Käytössä myös Driver 2:lla.

Driver 2 koodi -määritetään toisen käytettävän driverin koodi.

Driver yksikkö -driverin yksikkö.

Jako Lähdeyksikölle - määritetään voiko lähettävä kustannuspaikka olla myös kohteena. Merkintä 1 = kustannuspaikalle itselleen ei voi vyöryttää.

Tyhjä (ei merkintää) lähettävälle =kustannuspaikan sisäinen vyörytys sallitaan.

Vyörytystaulukko

%-taulu -jos dynaamisen vyöyrytyksen sijasta, kaytetään vyörytystaulukkoa, valitaan määritelty taulukko luettelosta, johon määriteltyjen prosenttisuhteiden mukaan vyörytys tehdään.

Vyörytystaulukoiden käyttöönotto selitetty seuraavassa kappaleessa Vyörytystaulukoiden ylläpito

Note

  • Joko Vyörytystaulukko (% -taulu) tai Driver on määriteltävä mukaan vyörytykseen jos Kohteen Yksikössä (Target Unit) on määritelty käytettäväksi kustannuspaikkasummatasoa

  • Huomioi kuitenkin, että käyttäessäsi vyörytystaulukkoa pitää Kohteen yksikkö kohta jättää tyhjäksi.

Laskenta -laskenta, joka tarvittaessa tehdään jaon jälkeen.

../_images/allocationdynamic3.png

Aikajaksot

-valitaan aikajakso(t), jossa vyörytys tehdään. Toteuma / Ennuste / Budjetti / PTS.

Jaksossa sarakemerkintä 1 - laskenta koskee kaikkia aikajakson vuosia, esimerkiksi käyttöön määriteltyjä ennustevuosia, ja kuukausia.

Jos sarake on tyhjä, mutta on merkitty värikoodilla, laskentaa on tarkennettu jakson ryhmän sisällä. Klikkaa oikeallla hiirellä jakson sarakeotsikkoa, esimerkiksi Ennuste kaikki. Valitse avaa ryhmä -käytössä olevat ennustevuodet avataan.

Merkinnällä 1, voi valita yksittäisen ennustevuoden tai ennustevuoden sisältä kuukaudet. Klikataan oikealla hiirellä käsiteltävän ennustevuoden sarakeotsikkoa, valitaan Avaa vuosi ja merkitään kuukaudet.

Tarkista

Painamalla Tarkista-näppäintä tarkastetaan vyörytysmerkinnät. Tabella merkitsee punaisella ne merkinnät, jotka eivät täsmää, esimerkiksi vyörytystaulukko on väärä. Tarkista merkinnät ja tee tarvittavat muutokset.

Tallennus

Kun poistut ylläpidosta paina Palaa -näppäintä ja tallenna tekemäsi muutokset vastaamalla Kyllä kysymykseen tallennuksesta. Toimi näin, vaikka olisitkin tehnyt välitallennuksen ylläpidon aikana Tallenna -näppäimestä.

Seuraavassa ruudussa voit halutessasi kommentoida tekemiäsi muutoksia. Valitse OK

Raporttien ajo

Vyörytykset huomioidaan raporttien ajossa. Valitut kustannuspaikat / tilit vyörytetään raportteja ajettaessa vastaanottaville kustannuspaikoille.