Tilikartan ja rivimallien ylläpito

Kaikki Tabellan rivimallit (raportit) muodostetaan ohjaamalla tilikartasta tilirivejä rivimallin summariveille. Näistä summariveistä muodostetaan Round -ohjauksilla haluttu rivimalli, esimerkiksi tuloslaskelma. Rivimallit määritellään tilikarttakohtaisesti.

Rivimallien lisäksi, tilikartan ylläpidossa määritellään vyörytyssäännöt ja kertolaskut.

Yhdessä Tabellassa voi olla useita tilikarttoja (max. 9).

Valitse Ylläpito | Raportit | Tilikartta | Tilikartan ja rivimallien ylläpito

../_images/reports1.png

Voit ylläpitää:

  • tilikarttaa – lisää / poistaa / muokkaa tilejä, ohjaa tilit summariveille, määrittele tekstin korostukset, pitkien raporttien ulkonäkö.

  • rivimalleja – lisää / poista / muokkaa rivimalleja, määrittele tekstin korostukset, laskentasäännöt, raporttien ulkonäkö.

Välilehdet - sisältö

Kertolaskut –tarkoitus tuottaa uusia rivejä tilikarttaan esimerkiksi hinnan ja myyntimäärien perusteella. Välilehden saa käyttöön Tilikarttaluettelon ylläpidossa, panemalla merkintä kohtaan Tilikarttaluettelo | Kertolaskut käytössä

Vyörytykset –siirtää dataa yksiköltä toiselle. Välilehden saa käyttöön Tilikarttaluettelon ylläpidossa, panemalla merkintä kohtaan Tilikarttaluettelo | Vyörytykset käytössä

Tilikartta –luettelo tileistä tilinumeroineen, teksteineen ja ohjauksineen rivimallien summariveille

Raporttimallit –maksimissaan 35 rivimallia. Raporttimallien koodinimet ylläpidossa ovat T1, T2, T3 … TK. Jokaisella on oma välilehtensä ja kytkentänsä tilikartan Tn-sarakkeeseen. Käytössä olevien rivimallien lukumäärä valitaan Tilikarttaluettelon ylläpidossa.

Jälkilaskenta –määritellään laskusäännöt niille riveille, jotka lasketaan vasta Tabellan latauksen jälkeen, datan oikeellisuuden varmistamiseksi myös kumuloiduissa raporteissa.

Tilikartta

Tilikartan tiliriveistä ohjataan tili tai tilit rivimallipohjaan perustetuille summariveille. Raporttimalli muodostetaan näistä summariveistä, esimerkiksi kateraportti ns. Round ohjauksilla. Selailun Pitkässä raporttimuodossa näkyvät kaikki rivimalliin summariveille ohjatut tilit ja lyhyessä muodossa vain summarivit. Ylläpito tehdään Lyhyessä muodossa.

Note

  • tilit ohjataan rivimallin summariveille. Huomaa, että summmarivien koodit eivät saa olla identtiset. Esimerkissä alla, tilikartan ensimmäinen tili “2225 Raudan muokkauksen alihankinnat” on ohjattu usean eri rivimallin summariviin. Summarivin koodi on jokaisessa rivimallissa eri: A2220, B2220 kPur ja T69152.

Tabellan ensiasennuksessa kaksi välilehteä määritellään valmiiksi: Tilikartta ja T1.

Seuraavaksi on selitetty sarakemerkinnät sekä tilikartassa että rivimallissa.

Sarakemerkinnät tilikartassa

Käsiteltävän tilin sarakemerkinnät voidaan tehdä hiiren oikean näppäimen valikosta.

Viroksi (esim.) – sekä tilikartan - että rivimallien riveillä voi käyttää muuta kuin oletuskieltä. Jolloin tilikarttaan, tässä Viro, kirjoitetaan tilin nimi viroksi. Pääkäyttäjä valitsee käytössä olevat kielet. Katso Pääkäyttäjän asetukset

Ei rahatili – merkintä tässä sarakkeessa osoittaa, että tämän tilin arvo ei ole raha-arvo, jolloin tätä lukua ei saa jakaa eikä muuttaa toiseksi valuutaksi. Kun sarakkeeseen on tilikartassa merkitty esimerkiksi:

a-hinta / hlö / kpl / m2

Tässä voi esiintyä muitakin koodeja. Näitä koodeja käytetään sarakeraporttien ja kuvien otsikoissa. Jos merkintää ei ole, tiliä käsitellään rahatilinä.

Note

  • Merkintä Ei rahatili -sarakkeessa piilottaa merkityn tilin koodin (tilinumeron) selailun pitkässä muodossa.

Tase (Bal) – tasetiliin merkintä 1, joka tarkoittaa, että tili on tasetili joka tarvitsee erikoiskäsittelyä. Merkintä on yrityskohtainen, ja sen tarve määritellään Tabella –järjestelmän asennuksen yhteydessä.

Merkinnällä erotetaan tulos- ja tasetilit toisistaan, ja tämä vaikuttaa tietojen sisäänluvun etumerkkikäsittelyihin. Jos esimerkiksi perustat uuden tasetilin olennaista on, että merkintä on kohdillaan jo siinä vaiheessa kun tämän uuden tilin aineistoa on luettu Tabellaan sisään - merkinnän vaikutus astuu voimaan sisäänluvun aikana.

Jos merkintä tasetilistä puuttuu täydennä se tilikarttaan Tase -sarakkeeseen ja tallenna muutokset poistuessasi ylläpidosta. Tämän jälkeen lue kirjanpidon siirtoaineisto uudelleen sisään Tabellaan siitä alkaen, kun ko. tilillä tapahtumia perusjärjestelmässä on, ja aja raportit, jossa mukana ainakin ko. vuoden toteuman luvut.

–tasetilin merkintä 2, Tase esitetään kokonaan positiivisena selailussa, syötössä tasetilit syötetään pääsääntöisesti plussana. Saldon vähennykset syötetään miinuksella ja lisäykset plussalla. Esimerkiksi velat syötetään alkusaldo plussalla , lyhennykset miinuksella ja lisäykset plussalla. Valinnalla ei ole vaikutusta tallennettuun dataan.

Super –sarakkeen merkinnät: Jos merkintää ei ole (tyhjä), tiliin voi normaalisti syöttää ja loppukäyttäjä näkee myös tilin tapahtumat.

– merkki 1, vain pääkäyttäjällä on oikeus syöttää arvoja tälle tilille.

notrans, loppukäyttäjä ei pääse syöttämään tilille, eikä näe sen tapahtumia.

Elim. taso –tarvittaessa Eliminointitaso -valinnalla määritetään millä organisaatiotasolla sisäinen tili eliminoidaan. Suurempi luku –> alempi eliminointitaso.

Esimerkiksi, eliminointitasomerkintä 1 on konsernin sisäinen, merkintä 2 alakonsernin sisäinen. Eliminointitaso on sama, joka on merkitty puurakenteen ylläpidon eliminointisarakkeeseen.

Erikoissääntö –erikoissääntö-sarakkeen merkinnät tilikartassa:

Note

  • summarivi (rivimallissa) ja siihen ohjatuissa tileissä on oltava sama Special Rule merkintä. Ei saa esimerkiksi olla niin, että summarivissä ei ole Ave -merkintää, vaikka siihen ohjatussa tilirivissä merkintä on.

Ei merkintää -luku on normaali. Tällöin esimerksi lasketaan yhteen tammi- + helmi- + maaliskuun luvut = ensimmäinen kolmannes

Ave -luku on kuukausien keskiarvo (myös vuosisumma). Esimerkiksi lasketaan kolmen kuukauden arvot yhteensä ja jaetaan kolmella.

Roll -keskiarvo, joka lasketaan joka kuukaudelle erikseen.

NoAcc -tiliä ei kumuloida kuukausiraporteilla, arvo näytetään aina niin kuin se on. Summassa näytetään viimeisen yksittäisen kuukauden arvo. Esimerkiksi koko vuoden summa = viimeisen kuukauden arvo

Acc -luku aina kumuloituna

Price -luku on hinta, josta lasketaan aina keskiarvo

Lisäsääntö – saraketta voidaan hyödyntää, räätälöinneissä -kassavirtalaskelman määrittelyissä

T1…TK – määritellyt rivimallit, jotka muodostetaan ohjaamalla tilejä tilikartasta summariveiksi rivimalliin. Raporttimalleja voi olla yhteensä 35, oletuksena on yhdeksän rivimalli pohjaa auki. Pääkäyttäjä avaa tarvittaessa lisäsarakkeet tilikarttaluettelon ylläpidossa.

Alkusaldo tilille – Sarakkeessa voi ohjata kaikki tilikartan tulostilit edellisen tilikauden voitto/tappio tasetiliriville. Tasetili ohjataan edelleen haluttuihin rivimalleihin, esimerkiksi Taseraporttiin. Tällöin tilikauden voitto/tappio alkusaldoa ei tarvitse enää syöttää erikseen käsin uuden tilikauden alkusaldojen luonnin yhteydessä.

Esimerkki tulostilit ohjattu tilikauden voitto/tappio tiliriville:

Tee alkusaldo tilille ohjaus myös silloin, kun käytössä on alatasetilejä -esimerkiksi käyttöomaisuuden poistot ja arvonalennus alatasetilejä. Ohjaa alatasetilit taseen päätilille. Tilikauden alussa tehtävässä Alkusaldon luonnissa nämä tilit päätetään seuraavan vuoden päätilin alkusaldoksi.

Esimerkki jos käytössä alatasetilejä:

Porauksen tili – Jos tapahtumista eurojen lisäksi poimitaan esimerkiksi tunnit T-päätteiselle tilille, voidaan tässä sarakkeessa määrittää T-tilin poraustiliksi varsinaisen tilin, jolla alkuperäiset tapahtumat löytyvät.

Esimerkki:

Jos tapahtumissa on dimensioina Eurot ja Tunnit. Poimitaan Eurot tilille 3000 ja tunnit “tilille” 3000T. Porauksen tili sarakkeeseen, tilille 3000T, kirjataan tili 3000. Tällöin, kun siirrytään tapahtumiin tililtä 3000T, löytyy tyhjän sijasta tilin 3000 alla olevat tapahtumat, joissa myös tuntien alkuperäiset kirjaukset ovat.

Oma sarake -tilikartta voi sisältää asiakkaan omia ohjaussarakkeita esim. laskentaa tai muuta tarkoitusta varten.

Emoyhtiön tili -käytetään Tabella GC:ssä, tili, jolla ohjataan perusyhtiön tilikartasta tilit konsernitileille

Sarakemerkinnät rivimallissa

Note

  • Raporttimallit ylläpidetään lyhyessä muodossa.

Esimerkki rivimallin sarakkeet:

Raporttimallin käsiteltävän summarivin sarakemerkinnät tehdään oikean hiiren valikosta.

Viro (esim.) – sekä tilikartan - että rivimallien riveillä voi käyttää muuta kuin oletuskieltä. Jolloin tilikarttaan, tässä Viro, kirjoitetaan tilin nimi viroksi. Pääkäyttäjä valitsee käytössä olevat kielet.

Ei rahatili –merkintä osoittaa, että tämän tilisumman arvo ei ole raha-arvo, jolloin tätä lukua ei saa jakaa eikä muuttaa toiseksi valuutaksi.

a-hinta / hlö / kpl / m2

Tässä voi esiintyä muitakin koodeja. Näitä koodeja käytetään sarakeraporttien ja kuvien otsikoissa. Jos merkintää ei ole tiliä käsitellään rahatilinä.

Ei pitkä – ei merkintää -tyhjä. Tilit näytetään selailussa pitkässä muodossa.

– merkki 1, tilejä ei näytetä pitkässä muodossa. Käytä merkintää, esimerkiksi tase raportin edellisten tilikausien voitto/tappio rivissä piilottamaan tulostilit taseesta.

Note

  • NoLong -merkintä on voimassa vain ensimmäisen tason summariveihin, eli summariveihin, joihin tilit on ohjattu suoraan. Merkintä ei periydy alaspäin tileille summarivien summariviltä.

– merkki 2, tilit näytetään pitkässä muodossa vain pääkäyttäjille ja käyttäjille, joille annettu oikeus rivimalliin käyttöoikeuksien ylläpidossa

Erikoissääntö

Note

  • summarivi (rivimallissa) ja siihen ohjatuissa tileissä on oltava sama Special Rule merkintä. Ei saa esimerkiksi olla niin, että summarivissä ei ole Ave -merkintää, vaikka siihen ohjatussa tilirivissä merkintä on.

Ei merkintää -luku on normaali

Ave -luku on kuukausien keskiarvo (myös vuosisumma).

Roll -keskiarvo, joka lasketaan joka kuukaudelle erikseen

NoAcc -tiliä ei kumuloida kuukausiraporteilla, arvo näytetään aina niin kuin se on. Summassa näytetään viimeisen yksittäisen kuukauden arvo. Esimerkiksi koko vuoden summa = viimeisen kuukauden arvo

Acc -luku aina kumuloituna

Note

Kun rivimallin Erikoissääntö -sarakkeessa on merkintä Acc:

  • Jotta luvut päivittyvät aja raportit

  • Raporttimallissa, jossa on tämä merkintä, ei sarakevalinnan kuukausiraporttien kumulointi / ei kumulointi ole valittavissa.

  • Tämä on summarivin kumulointi, joka näkyy lyhyessä muodossa. Yksittäistä tiliä ei kumuloida pitkässä muodossa

Price -luku on hinta, josta lasketaan aina keskiarvo

Lisäsääntö -asiakaskohtaisiin räätälöinteihin käytetty sarake. Yleisohjetta ei ole.

Syötön sääntö –Pääkäyttäjä määrittelee riville (tai lisäksi rivin tileille) syöttösäännöt. Esimerkiksi sulkee ne rivit, joihin ei saa syöttää. Jos merkintää ei ole, voi siihen syöttää normaalisti.

Erikoissäännöillä (F2M, F3M / D_F2M, D_F3M) voidaan loppukäyttäjältä estää riviltä/rivin tileiltä ennusteen syöttö -kuluva kuukausi + 1 tai 2 kuukautta. Erikoissääntörivillä kalenteri seuraa tietokoneen kalenteria, ei Tabellan omaa kalenteria. Voidaan hyödyntää, esimerkiksi kun myyntiennuste siirretään muusta järjestelmästä

Note

  • Uuden Tabella version asennuksen jälkeen, on suositeltava tarkistaa, että tarvittavat syötön säännöt ovat voimassa.

Toimintokohtaiset sarakkeet

Jos rivimallin Asetukset valikossa on määritelty, että raporttiin poimitaan toimintokohtaisia rivejä = Toimintokohtainen raportti. Avataan sarakkeistoon uudet sarakkeet: Poimittu yksikkö, Poimittu rivi, dimensio ja sen arvo.

Toimintokohtaisen raportin määrittely on selitetty kappaleessa Tee uusi rivimalli | Asetukset ja muut ylläpitorutiinit.

Round1… –laskentasäännöt, joilla rivimalli muodostetaan. Laskenta etenee ylhäältä alas, vasemmalta oikealle.

View1…View 99 –Näkymät, mahdollistaa samalla raporttiajolla useampien raporttien ajon. Näkymien teko ja muokkaus ks. kappale Näkymät

Kuinka uusi rivimalli tehdään, on selitetty seuraavassa kappaleessa.