Tililaskennat

Valitse “Tilikartta” | Tililaskenta / Lähdetileistä laskettavat kohdetilit

Jos käytössä on useita tilikarttoja valitaan tilikartta, jonka tililaskentoja määritellään.

Tilikarttakohtaisella tililaskennalla tarkoitetaan tilien välistä laskentaa, jolloin yhden tiliryhmän (lähde) lopputulos synnyttää lasketut arvot toisille tileille (kohde). Laskentaa voi käyttää budjetissa, ennusteessa ja pitkän tähtäimen suunnitelmassa. Ohjauksia voidaan käyttää myös toteumassa täydentämään kirjanpidon aineistoa.

Tiliohjaus voi olla esim. sosiaalikustannukset, jotka ovat %:a palkoista.

../_images/a-to-a1.png

Välilehdet

Lähdetileistä laskettavat kohdetilit.

../_images/a-to-a2.png

Luettelo - luettelo määritellyistä tililaskennoista. Välilehdella on yksi sarake erikoissääntöä varten, ja yrityssarakkeet.

  1. Lisää uusi tililaskenta, klikkaamalla oikealla hiirellä rivitekstiä. Valitse Lisää alapuolelle. Syötä koodi ja selittävä teksti.

Note

  • Koodissa ei saa käyttää erikoismerkkejä. Esimerkiksi: ? & % ¤ # välilyönti.

  1. Määritä yritys mukaan laskentaan, painamalla rivitekstiä oikealla hiirellä. Valitse Tämän tililaskennan ylläpito | “Yritys”.

-Lisää / poista yrityksiä laskennasta valitsemalla: Lisää uusi yritys / Poista yritys.

-Erikoissääntösarake -oletuksena tyhjä. Sarakkeessa voidaan määritellä, että laskenta tehdään esimerkiksi lähdetilien kuukausikeskiarvon, tai kumuloitujen arvojen pohjalta. Avaa valikko klikkaamalla solua oikealla hiirellä.

../_images/a-to-a3.png

Kuukauden keskisaldo = esim. tammikuun ja helmikuun keskiarvo = helmikuun arvo, josta laskenta helmikuulle suoritetaan

Kuukauden kum. loppusaldo = esim. tammikuu + helmikuu = helmikuun arvo, josta laskenta helmikuulle suoritetaan

Kauden loppusaldo = tammi - joulukuun summa = vuosisumma – josta laskenta suoritetaan esim. 10% helmikuulla = 10% lähteen vuosisummasta

Avaava saldo = tilikauden avaava saldo, josta lasketaan kausille esim. 10% helmikuulle

Indeksikorotus = esim. palkkoihin voidaan tehdä 2% korotus kertoimella – korotus tehdään kerran esim. helmikuussa, mutta vaikuttaa jokaiselle kuukaudelle siitä vuoden loppuun asti.

Laskennan poisto luettelosta

Tarvittaessa poista laskenta klikkaamalla rivin rivitekstiä (rivin väri muuttuu). Paina lopuksi Poista toimintonäppäintä.

Kun tililaskenta on perustettu ja valittu yritys/yritykset. Klikkaa oikealla hiirellä tililaskennan rivitekstiä ja valitse uudestaan Tämän tililaskennan ylläpito. Siirrytään Lähde -välilehdelle määrittelemään laskennan lähdetilit ja aikajaksot, jolloin laskenta on voimassa.

Tililaskennan määrittelyt tehdään Lähde, Kohde ja Numerot -välilehdillä.

Note

  • Älä jätä ylläpitoa kesken, muuten lisätyt tilit katoavat tallennuksessa. Kaikilla kolmella välilehdellä pitää olla syöttöjä edes yhdellä vuodella, jotta ne näkyvät ylläpidossa seuraavalla kerralla. Numerot välilehden syöttöjä voi korjata jälkikäteenkin. Jos numeroita pitää vielä tarkistaa laita esim. “1”.

Lähde – luettelo niistä tileistä, joiden kuukausittaisen yhteisumman perusteella laskenta tehdään, ja aikajaksoista, joilla laskenta on voimassa.

Lisää tilit painamalla Lisää näppäintä. Valitse tapa, jolla tilihaku tehdään. Tilien lisäämisen jälkeen valitse jaksot, joissa laskenta on voimassa, merkitsemällä 1 jaksosarakkeeseen. Jakson voi tarvittaessa tarkentaa kuukausitasolle. Klikkaa oikella hiirellä jakson sarakeotsikkoa ja valitse Avaa / sulje vuosi. Tee merkinnät kuten vuosisarakkeeseen.

../_images/a-to-a4.png

Poista rivi/rivejä klikkaamalla poistettavan rivin rivitekstiä (rivin väri muuttuu). Paina lopuksi Poista

Kohde –on luettelo laskettavista kohdetileistä, joiden arvo perustuu Lähde-välilehden tilien yhteissummaan. Tässä määrittelet kohdetilit ja aikajaksot, joilla laskenta on voimassa. Lisää tilit painamalla Lisää näppäintä ja valitse tilit. Tilien lisäämisen jälkeen valitse jaksot, joissa laskenta on voimassa, merkitsemällä 1 jaksosarakkeeseen. Jakson voi tarvittaessa tarkentaa kuukausitasolle. Klikkaa oikella hiirellä jakson sarakeotsikkoa ja valitse Avaa / sulje vuosi. Tee merkinnät kuten vuosisarakkeeseen.

Lisää / poista kohdetilejä painamalla Lisää- tai Poista-näppäintä

Note

  • Lähde ja Kohde aikajaksolla pitää olla merkintä 1, tyhjät tilivalinnat eivät tallennu.

Numerot –määritä kohdetilien tilikohtaiset osuudet lähdetilien yhteissummasta. Syötä kerroin aikajakson sarakkeeseen. Jakson voi tarvittaessa tarkentaa kuukausitasolle. Klikkaa oikella hiirellä jakson sarakeotsikkoa ja valitse Avaa / sulje vuosi. Tee merkinnät kuten vuosisarakkeeseen

Tarvittaessa kustannuspaikalle, tai useammalle, voi valita myös omat numerot. Klikkaa oikealla hiirellä haluttua riviä ja valitse “Omat numerot kustannuspaikalle”. Syötä numerot.

Note

  • Jos käytetään omia numeroita, on ylläpidossa tallennettava ko. tilikartta. Tallennus viimeistelee Omat Numerot merkinnät.

Nyt –siirry tälle välilehdelle nähdäksesi tämänhetkisen laskennan lopputuloksen. (Laskennassa käytetään sen yrityksen yhteissummaa, joka oli selailussa valittuna, silloin kun ylläpitoon siirryttiin).

Tallenna muutokset

Voit tehdä ylläpidon aikana välitallennuksen Tallenna näppäimestä. Vaikka olet käyttänyt välitallennusta, tee siinäkin tapauksessa tallennus myös kun poistut ylläpidosta. Valitse Palaa | Kyllä -kysymykseen tallennuksesta.

Katso esimerkki Uuden tililaskennan lisäämisestä.