Puurakenne

Esimerkki puurakenteesta

Tabellan Etusivu- ja Raportointi alueella on aina saatavilla puurakenne käyttöliittymän vasemmassa laidassa. Puurakenne sisältää kaikki yritykselle määritetyt dimensiot. Dimensioiden lukumäärä riippuu siitä, kuinka tarkalla tasolla yrityksen raportointia ja suunnittelua halutaan tehdä.

Tässä esimerkissä meillä on käytössä vain yksi Dimensio CENTER, joka kuvastaa yrityksen kustannuspaikkoja. Yksi dimensio voi sisältää myös useamman eri hierarkian. Hierarkiat mahdollistavat dimensio (kuten kustannuspaikkojen) erilaisen järjestämisen. Oikean puolen esimerkissä on tehty kaksi eri hierarkiaa 1. Toiminnoittain ja 2. Juridinen hierarkia. Hierarkioilla voi myös kätevästi kuvantaa eri vuosien organisaatio rakenteen, esimerkiksi 1. Hierarkia: Organisaatio 2019 ja 2. Hierarkia: Uusi organisaatio 2020.

Yksittäisen dimension puurakenteen voi määritellä monitasoiseksi. Puurakenteen tasoja kutsutaan summatasoiksi. Esimerkki kuvassa summatasoja ovat mm. “Yritys 1 yhteensä”, “Hallinto”, “Myynti” jne. Kaikki 1. Hierarkiaan kuuluvat kustannuspaikat ovat mukana “Yritys 1 yhteensä” summatasossa.

Puurakenteen käyttötarkoitus

Puurakenteen käyttötarkoitus raportoinnissa on tehdä rajauksia siihen kohdistuvien valintojen mukaisesti. Tabella toimii siis sillä periaatteella, kun käyttäjä tekee puurakenteesta valinnan, niin Tabella rajaa raportin datat tehdyn valinnan mukaisesti. Jos käyttäjä valitsee tason Hallinto, niin raportilla olevat luvut tulevat vain Hallinnon kustannuspaikoilta.

Käyttäjän on siis hyvä ymmärtää, että puurakenteeseen tehdyt valinnat vaikuttavat siihen, mitä lukuja raportilla näytetään. Puurakenteen valinnat lataavat uuden raportin aina reaaliaikaisesti, joten yrityksen eri osastojen tai toimintojen seuraaminen on hyvin vaivatonta.

Puurakenteen oikean hiiren toiminnot on selitetty seuraavassa kappaleessa