Tee uusi rivimalli

Round-sarakkeet

Rivimallissa, joitakin summarivejä täytyy yhdistää ennen kuin seuraavaa taso voidaan laskea. Esimerkiksi “Liikevaihto” ja “Muuttuvat kulut” ohjataan molemmat “Myyntikate” -riville eli “Liikevaihto” ja “Muuttuvat kulut” pitää laskee ensin.

Tällaiset laskentasäännöt pitää huomioida rivimallin Round -sarakkeissa. Näiden avulla rakennat raportin alkaen alimmalta tasolta ylöspäin

Laskenta etenee siten, että täytät haluamallesi riville Round -sarakkeeseen sen summarivin koodin, johon rivi summataan, lähtien alimmalta tasolta korkeampaan ja siirtyen Round-sarakkeilla vasemmalta oikealle.

Esimerkki

../_images/createreportmodel1.png

Esimerkki

Ohjaa rivit A1610-A1660 summariville “A1600 Muu myynti yhteensä”.

Ohjaa rivi A1810 summariville “A1800 Myynnin oikaisuerät”.

Ohjaa A1600, A1800 ja kaikki rivit välillä A1100-A1800 summariville “A1000 Liikevaihto”.

Aloita Round1-sarakkeessa välisummauksilla:

  • A1600 muodostetaan Round1-sarakkeessa riveistä A1610-A1660.

  • A1800 muodostetaan Round1-sarakkeessa rivistä A1810.

Round2-sarakkeessa: seuraava taso, Liikevaihto:

  • Syötä A1000 Round2-sarakkeessa riveille A1100-A1300, A1600 ja A1800.

../_images/createreportmodel2.png

Tee uusi rivimalli

Note

  • Kahdella summarivillä ei saa olla samaa koodia, vaikka ne olisivatkin eri rivimalleissa. Tabella olettaa niiden olevan samoja ja ajaa toisen yli. Yksi tapa erottaa muuten identtiset summarivit on vaihtaa esimerkiksi ensimmäinen kirjain -kopioinnin pohjalla olleen mallin ensimmäinen kirjain A1100 muutetaan uuteen malliin B1100).

  • Summarivin koodissa ei saa käyttää erikoismerkkejä, esimerkiksi: ? / & % ¤ # ” tai välilyönti

Voit luoda uuden rivimallin joko kopioimalla pohjalle valmiin mallin, tai luoda uuden, tyhjän rivimallin. Molemmissa tapauksissa rivimallin luonti aloitetaan painamalla Lisää -näppäintä.

Note

  • aloita rivimallin luonti painamalla Lisää-näppäintä

Rivimalleilla ja niistä tehdyillä Näkymillä on omat asetukset. Tee määritykset painamalla Asetukset näppäintä, valikossa määrätään esimerkiksi, onko rivimalli tyypiltään tase vai normaali raportti. Asetukset on selitetty tarkemmin kohdassa Rivimallin asetukset

Näkymä on otos rivimallin summariveistä. Ks. kappale Näkymät.

Tee uusi rivimalli kopioimalla valmiista mallista. Muista, että uuden rivimallin teko aloitetaan aina Lisää - näppäimen kautta.

  1. Mene tyhjälle välilehdelle. Paina Lisää –näppäintä.

../_images/createreportmodel3.png
  1. Anna rivimallille otsikko. Esimerkissä annettu nimi Kuluseuranta II näkyy raportilla. Välilehdellä nimestä näkyy lyhenne Kul. Välilehden tekstin pituuden voi määritellä Tilikarttaluettelon ylläpidossa. Luonnin jälkeen, rivimallin nimen voi muuttaa tuplaklikkaamalla rivimallissa nimeä ja muuttamalla se. Tällöin myös välilehden nimi muuttuu.

  2. Valitse pudotusvalikosta jo tehty rivimalli pohjaksi -esimerkissä yllä valittu rivimalli T6 - tai tee uusi, tyhjä rivimalli, valitsemalla Ei pohjaa.

  3. Jos käytät toista mallia pohjana valitse yksikköluettelossa summariviin ohjauksissa käytetyn alkukirjaimen toiseksi. Muista klikata merkintä ruutuun; Vaihdetaan kirjain toiseksi.

  4. Anna uusi alku enintään 4 merkkiä pitkä. Paina OK. Uusi kirjain lisätään pohjana käytettyyn summarivin ohjaukseen. Pohjalla S2400 | Uusi alku L –> Uudessa mallissa LS2400

Jos kopioinnin pohjana käytettävällä mallilla kaikki ohjaukset summariviin alkaa samalla kirjaimella, voit korvata kopioinnissa ne uudella alkukirjaimella. Kirjoita kohtaan “Vanha alku” kopioitavan mallin koodin alku esimerkiksi S ja kohtaan uusi alku H. Uudessa mallissa summarivi = H2400.

Huomioi, että kahdella summarivillä ei saa olla samaa koodia, vaikka ne olisivatkin eri rivimallissa

  1. Valitse tekemäsi uuden mallin välilehti ja tee siihen tarvittavat muokkaukset. Muokkaa rivimallia hiiren 2. näppäimen toiminnoilla.

Tarvittaessa rivimallille voi Asetukset valikosta tehdään mallin perusmääritykset. Ks . kappale Raporttimallin asetukset ja muut ylläpitorutiinit

Tarvittaessa vaihda / lisää / poista koodit tilikartan ohjaussarakkeessa vastaamaan uusia summarivejä.

Ohjaa tilikartasta tilit summariveille

Jos teet uuden tyhjän rivimallin kopioimatta toista mallia pohjalle. Aloitetaan silloinkin rivimallin teko painamalla Lisää näppäintä ja valitaan pudotusvalikosta tyhjä pohja. Aloita summarivien luonti painamalla oikealla hiirellä rivitekstin kohtaa, ja valitse Lisää uusi rivi. Anna summariville koodi ja selittävä teksti. Summarivin koodi on se, johon tilikartasta ohjaat tilejä. Kun olet määritellyt tarvittavat summarivit, ohjaa tilikartasta tilit summariville. Tilikartassa, klikkaa oikealla hiirellä rivimallin saraketta rivin kohdalta, jonka haluat ohjata summariviin. Valitse summarivi luettelosta.

Esimerkki

perusohjaus: ote tilikartasta, jossa tiliohjaukset Kateraportin T1 summariveille A1620, A1640 A1650 ja A1660. Kateraportti rivimallissa summarivit on ohjattu edelleen Round sarakkeen ohjauksella summariville A1600.

Voit ohjata useita tilikarttarivejä samalla kertaa rivimallin summariville. Tilikartassa, valitse rivimalli johon tilit ohjataan. Merkkaa rivimallin sarakkeessa tilirivit, joko vetämällä hiirellä tai painamalla ja pitämällä ctrl näppäintä kun teet merkinnät. Lopuksi klikkaa rivimallin sarakkeessa oikealla hiirellä ja valitse summarivi.

Esimerkki

tilikarttaan tehdyistä tiliohjauksista eri rivimalleihin. Tässä ohjattu tulosrivejä (1-4) eri rivimalleihin. Lisäksi on määritelty sarakkeeseen “Alkusaldo tilille” kaikki tulostilit, jotka on tilikartassa ohjattu taseen tilille “Edellisen tilikauden voitto/tappio” (9151). Josta rivi ohjataan vaikkapa rivimalliin Tase. Tällä merkinnällä, kun uusia alkusaldoja luodaan, myös voitto/tappio rivi tulee mukaan. Aiemmissa Tabella versioissa se on täytynyt kirjata saldojen luonnin jälkeen käsin. Katso tarkempi selitys kappaleessa Tilikartta ja rivimallit.

Note

  • eri rivimallien summarivien koodit eivät saa olla identtiset, vaan ne on eriytettävä. Esimerkissä yllä, ensimmäinen tilikartan riviä 1111 käytetään monessa rivimallissa, mutta summarivi jokaisessa rivimallissa on eri.

Esimerkki:

ote ohjauksista rivimalli T3 Tase.

Erikoismerkintänä tässä tasetilin ohjauksessa on NoLong –sarakkeen merkintä 1, jolloin tähän riviin (voitto/tappio) ohjattuja tilejä ei näytetä selailussa ns. pitkässä muodossa. Eli Taseessa ei tulostilejä näytetä.

Raportin summarivin etumerkki voidaan muuttaa kertomalla luku -1:llä. (*-1).

Note

  • Tileissä jotka ohjataan Taseeseen on oltava merkintä 1 (tai 2) tilikartan Tase -sarakkeessa

Rivimallin voi muodostaa myös ilman Round-ohjauksia -summarivejä ei ohjata eteenpäin.

Esimerkki

Disp- alkuinen ohjaus

Tilikartasta rivimallin Disp-alkuiseen summatiliin ohjatut tilit näytetään selailussa sellaisenaan, ilman että niiden summaa lasketaan. Rivejä käytetään tyypillisesti esim. volyymitietojen tuomiseksi mukaan raportille. Disp-riviä itsessään ei näytetä raportilla.

Disp-rivin voi avata DISP / Disp / disp alkuisella rivikoodilla, esimerkiksi disp01. Disp-rivejä ei voi ohjata Round-laskennoilla.

Esimerkki:

Tilikartan ohjaukset (merkinnät ei rahatili sarakkeessa) kateraportin summariviin DispAPA:

Head -rivit

Head-alkuiset rivit ovat rivejä, jotka näytetään rivimallissa aina. Näille riveille ei voi ohjata tilejä, eikä niitä voi ohjata edelleen mukaan laskentaan. Rivit toimivat vain otsikkoina.

Head-rivin voi avata HEAD / Head / head -alkuisella rivikoodilla, esim. Head10. Otsikkorivin rivikoodi pidetään piilossa myös pitkässä muodossa.

Rivimallien järjestyksen muuttaminen

Selailun rivimallien järjestys seuraa ylläpidon mallien järjestystä: ensimmäinen ylläpidon rivimalli + mallin Näkymät, on selailun Rivit -valikossa ensimmäisenä. Muuta järjestystä, klikkaamalla Tilikartassa siirrettävän rivimallin otsikkoa oikealla hiirellä. Tee siirto vasemmalle / oikealle.

Poista rivimalli

Poista rivimalli siirtymällä mallin välilehdelle ja paina Poista –näppäintä. Vahvista poisto vastaamalla Kyllä kysymykseen poistosta.

Tarkista tilikartassa

Tarkista kaikki ohjaukset

Tilikartassa on mahdollista tarkistaa kaikki ohjaukset yhdellä kertaa. Valitsemalla Tarkista | Tarkista kaikki ohjaukset, merkitään punaisella kaikki ohjaukset, joihin ei löydy raporttimalleista / alkusaldoista / poraus tilistä / konsernitilistä täsmäävää rivikoodia.

Tarkista yksi rivimalli

Tarkista rivimallin ohjaukset. Tilikartassa paina Tarkista –näppäintä ja valitse luettelosta rivimalli. Alla olevassa esimerkissä valittu ensimmäinen rivimalli T1. Raporttimallin ohjauksissa ensimmäinen rivi on ohjattu summaan jota ei löydy rivimallista.

Tarkista näppäin tuo esiin rivimallin ohjaukset. Voit tässä tilassa halutessasi muokata ohjauksia. Näet tekemäsi muokkauksen vaikutuksen valitsemalla Tarkista | Tarkista uudelleen. Huomaa, että jos teet korjauksia ohjauksiin Tarkistustilassa, jäävät ne myös voimaan ja päivittyvät jos tallennat ne.

Palaa tarkistustilasta valitsemalla uudelleen Tarkista | Paluu

Note

  • Huomaa, että kaikki Tarkista -tilassa tekemäsi muutokset jäävät voimaan jos tallennat ne.

  • Tarkista-toiminto tarkistaa vain tilien ohjauksen summariveihin

../_images/createreportmodel13.png

Tallennus

Kun olet tehnyt muutoksia esimerkiksi rivimalliin tai näkymiin, tallenna muutokset painamalla Tallenna –näppäintä, jolloin tehdään tallennus poistumatta ylläpidosta.

Note

  • Kun poistut ylläpidosta paina Palaa –näppäintä. Jos olet tehnyt muutoksia vastaa myös Kyllä kysymykseen Tallennetaanko muutokset ennen poistumista? Valitse Kyllä, vaikka olisitkin jo tehnyt välitallennuksen Tallenna- näppäimellä.

Seuraavaksi tehtyjä muutoksia voi kommentoida. Kirjoita lyhyt kuvaus muutoksista, jolloin siitä tulee merkintä lokiin.

Paina Lopuksi OK, jolloin Tabella luo työtaulukot ja päivittää muutokset.

Jos tilikarttaan on jäänyt ohjausvirheitä tulee siitä ilmoitus, kun ylläpidosta poistutaan.