Jakokäyrät, syötössä käytetyn jakokäyrän muuttaminen

Valitse Jakokäyrät

../_images/distributionkeys1.png

Jakokäyriä (jakoavaimia) käytetään vuosisyötössä jakamaan syötetty vuosiarvo kuukausille. Numerot kuukausien sarakkeissa tarkoittavat prosenttimäärää, joka jaetaan vuosiarvosta.

../_images/distributionkeys2.png

Esimerkkejä jakokäyristä. Jakokäyrät 96-199 ovat järjestelmän oletusjakokäyriä, eikä niitä pääse muuttamaan.

1 Tasajako

2 Joka toinen kk

3 Joka kolmas kk

4 Joka nelännes kk

5 Puolivuosittain

12 Oma jako (vain kahdelle kuukaudelle)

96 JAKO KUTEN ENNUSTEESSA (TOTEUMA + ENNUSTE)

97 JAKO KUTEN SYÖTÖN ALKAESSA

98 JAKO KUTEN TÄMÄN VUODEN BUDJETISSA

99 JAKO KUTEN VIIME VUONNA

196 PALAUTA ENNUSTEEN ARVOT (toteuma + ennuste)

197 PALAUTA SYÖTÖN ALKUARVOT

198 PALAUTA TÄMÄN VUODEN BUDJETIN ARVOT

199 PALAUTA VIIME VUODEN ARVOT

  • Jakokäyrät 97-99 ja 197-199 eivät ole muutettavissa, vaan ne jaetaan automaattisesti matemaattisessa suhteessa.

  • Jakokäyrä 96 ottaa huomioon toteuman käyttäytymissäännön, joka on määritelty ennusteen pääversiolle ennusteversioiden hallinnassa.

  • Jakoavain, jonka vaatimaa jaksoa, esimerkiksi viime vuoden toteumaa, ei ole raportin sarakkeistossa, ei ole valittavissa

  • Käytettäessä erikoisjakoavainta (96-199) vertailudataa ei voi kopioida lisätylle, uudelle erittelyriville. Erikoisjakoavaimissa käytettävä toisten aikajaksojen data pitää siis löytyä samalta riviltä.

  • Pääkäyttäjä voi määrätä yrityskohtaisen oletusjakovaimen, jota käytetään syötössä automaattisesti. Ks. kappale Yritykset

Lisää jakokäyrä

1. Paina rivitekstiä oikealla hiiren näppäimellä. Valitse Lisää uusi rivi tämän rivin alapuolelle / yläpuolelle

2. Syötä jakoavaimen teksti ja numerokoodi. Koodia käytetään budjetin syötössä. Huomaa, että koodin on oltava numero.

3. Syötä jokaisen kuukauden prosentti syöttöalueeseen. Esimerkissä alla keltainen alue..

4. Tarkista, tuleeko jakoavaimeen syötetyistä luvuista yhteensä 100 painamalla Tarkista –näppäintä. Jos jonkun jakokäyrän yhteissumma ei ole 100, syötetyt luvut näkyvät punaisella. Haluttaessa Tabella laskee summan 100:aan, samoilla suhteilla kuin on syötetty.

Teksti ja korostukset

Vaihda tekstiä ja korostuksia painamalla oikealla hiiren näppäimellä tekstiä ja valitsemalla Tämän rivin / merkattujen rivien teksti ja korostukset.

Koodin vaihto

Muuta rivin koodia ja tekstiä painamalla oikealla hiirellä tekstiä ja valitsemalla Muokkaa tämän rivin koodia / tekstiä.

Note

  • Tasajako-riviä on varottava. 1/12=0,0833333333… Jos tämä rivi menee pilalle, toimi seuraavasti: Syötä numero 1 joka kuukaudelle ja anna Tabellan laskea se prosenteiksi.

Jakokäyrän liittäminen sarakemalliin

Sarakemallien ylläpidossa jakokäyrä sarake on liitettävä syötössä käytettävään sarakemalliin. Alla esimerkissä jakokäyrä sarake on valittu kuukausiraporttiin.

../_images/distributionkeys3.png

Syötössä käytetyn jakoavaimen muuttaminen

Jos jakoa, jota syötössä on jo käytetty, halutaan muuttaa, esimerkiksi budjetointiprosessin jälkeen, on tehtävä jakoavainten päivitys.

Jakoavaimen jaon muutoksen ja tallennuksen jälkeen, siirry aikajakson, esimerkiksi ennuste, datan muokkaukseen: Työkalut | Ennuste | datan muokkaus | “Versio”.

Valitse haluamasi kustannuspaikkataso ja klikkaa oikealla hiirellä rivitekstiin. Valitse Syötön jakoavaimen päivitys. Muutetun jakoavaimen mukainen jako päivittyy dataan. Tallenna muutos ja palaa takaisin selailuun. Aja em. aikajakson raportit, jotta muutos päivittyy raportille.